Tarantula9 pisze: ↑06 sty 2020, 19:28
Witam jestem Daniel i jestem tu nowy , ale nie znaczy nowicjusz

,
całe życie interesuje się tą prawdziwą motoryzacją z USA i w końcu nadszedł czas aby cos kupić.
Bardzo podobają mi się Corvette C3 i o takiej własnie myślę, wybór padł na ściągnięcie takiego auta z USA,
czy ma ktoś doswiadczenie czy jest to oplacalne czy lepiej np. poszukac w PL , przy kupnie tego modelu na co szczególnie zwrócić uwagę, jak jest z dostepnąscią częsci w PL. zauwazyłem takze ze modele C3 takze miały takjakby kilka podmodeli ,
poprosiłbym o jakies podpowiedzi , sugestie .
pozdrowionka dla wszystkich
Daniel
Siemka
Jak interesuję Cię import z USA, to chętnie pomogę i opowiem coś więcej jeśli tylko masz pytania. Ogólnie, to dobrze rozejrzeć się na tamtym rynku, bo tam oczywiście mają tego znacznie więcej, do wyboru do koloru. Może być do kompletnej renowacji, jeżdżąca ale wymagająca trochę pracy lub po renowacji.
Jeśli chodzi o koszta, to dla C3 nie powinny być wysokie, bo to zabytek 30+ więc jesteś zwolniony z większości podatków. Płacisz jedynie 7% VAT od ceny samochodu + transportu po stronie USA. A co do transportu to jest on zależny od lokalizacji, ale od jakiś $900 do $1600. Następnie samochód płynie do portu w Niemczech i tam musisz opłacić VAT + koszty agencji celnej (około 400 euro). I teraz pozostaje już tylko odbiór z portu do Ciebie czyli powiedzmy 1500-2000 zł. I samochód jest Twój

Przegląd, rejestracja, fotki na forum i prezentacja przed forumowiczami
Biorąc pod uwagę, że tam Corvette są znacznie tańsze, ostateczna cena z tymi opłatami co opisałem też będzie dobra